Wat is het in mij … …

WAT IS HET IN MIJ, DAT MAAKT DAT IK ZO REAGEER OP DATGENE BUITEN MIJ?

In de elektronische versie van Intermediair lees ik vandaag een vijftal aanbevelingen om die vreselijke baas te overleven. Omdat ik na lange tijd het bloggen weer wil oppakken vond ik dit wel een mooie gelegenheid. In ieder geval intrigeerde de titel me zodanig dat ik, met enige achterdocht, het artikel openklikte en begon te lezen. Mijn vrees werd meteen bewaarheid. De aanbevelingen van het artikel zijn naar mijn idee lapmiddelen. Ze werken maar even, kortstondig.

De eerste twee aanbevelingen zijn op zich heel valide: “Is het erg genoeg om te vertrekken?” Ik vind dat je jezelf die vraag altijd en met enige regelmaat moet stellen. Wellicht ook in een andere vorm: ” Is het nog interessant genoeg om te blijven”. Dat is meteen ook de positieve vorm van deze vraag, die past bij de tweede aanbeveling: “Als je blijft, blijf dan positief”. Negativiteit heeft nog nooit iemand iets gebracht. Bovendien neigt datgene wat je aandacht geeft ernaar om te groeien en zal negativiteit alleen maar meer negativiteit met zich meebrengen.

Dus vanuit een positieve gedachte jezelf afvragen of het nog lonend is om te blijven, daar kan ik het als aanbeveling helemaal mee eens zijn. Maar wat en wanneer is het lonend. Dat bepaal je zelf.

Echter een invalshoek waar de schrijver helemaal geen aandacht aan geeft is het feit dat wanneer jij je baas een vreselijke baas vindt, dat dan minstens zoveel zegt over jou als over jouw baas. Dat lijkt afgezaagd en dat is het ook en daarmee niet onwaar. Je komt deze baas of een soortgelijke, nu eenmaal niet voor niets tegen. Het leven brengt je dit soort lieden op je pad zodat jij er iets van kunt leren, over jezelf wel te verstaan.

Dus of het lonend is om te blijven. Ja dat is het altijd, maar dan heb je met het gegeven dat het ook iets over jou zegt, wel iets doen. Zolang je dat niet doet kun je wel weggaan, vluchten, maar zolang jij niet geleerd hebt te dealen met dit soort personen, zullen ze op je levenspad blijven verschijnen. Net zolang tot je er letterlijk ‘klaar’ mee bent.

Wat je denk ik dan ook te doen hebt (en waar ik als je coach of counsellor in zo’n geval ook veel aandacht aan zou schenken) is te kijken waarom deze persoon jou zo raakt. “Wat is het in jou dat maakt dat jij zo reageert op datgene buiten jou?” is de vraag die voor C.G. Jung de leidraad vormde van zijn levenswerk. Grote kans dat deze man iets raakt in jou wat er, om een of andere reden nooit, of heel lang niet, in je leven heeft mogen zijn. Het is weggestopt in de diepere lagen van je psyche. Het doet meestal niet mee in je leven, totdat het zichzelf herkent, bijvoorbeeld in die baas van je. Dan wordt het wakker en wordt alle ellende van het zo lang weggestopt zijn uitgestort over deze baas. Je kunt dan ook niet anders dan het een ontzettende ontzettende baas vinden. Terwijl in werkelijkheid je onbewuste je laat weten dat het de hoogste tijd is om naar deze eigenschap van jezelf te kijken.

De derde aanbeveling: “Verdien het vertrouwen van je baas” zal ook niet werken als bovenstaande het geval is. Bovendien begint het nu echt op “overleven”  te lijken en dat kan denk ik niet de bedoeling zijn. Je bent op aarde gekomen om jezelf en je potentieel te ontplooien, om te worden wie je werkelijk bent en bedoeld bent te zijn. “Zolang het niet om kwaadaardig of denigrerend werk gaat: zet die knop om, voer je taken uit en je baas zal je steeds meer gaan vertrouwen en waarderen.” aldus de auteur in Intermediair. Waarom benoemt hij niet de mogelijkheid om dit ter sprake te brengen. Beginnen met een vraag is daarin altijd een goede optie “Waarom moet ik altijd koffie gaan halen?” en je mag  er ook best iets van vinden “Ik vind dat niet zo prettig want ik voel me daardoor gekleineerd”. Je geeft dan iig aan wat het gevoelsmatig met jou doet.

gollum-the-hobbit25

De vierde aanbeveling is om het aldus verkregen vertrouwen (ik vraag me af of dat ook het resultaat gaat zijn van je onbenoemde protestloze onderdanigheid) om te zetten in vrijheid. Door proactief bepaalde taken op je te nemen zodat je baas weer tijd heeft voor andere belangrijke dingen, zou jij weer meer ruimte moeten krijgen om je werk op jouw manier in te richten. Het is een beetje het Gollum syndroom, kruipen voor je baas maar ondertussen de dingen, stiekem, toch op je eigen wijze doen. Ik ben benieuwd hoe je jezelf dan iedere avond in de spiegel recht aan kan kijken.

“Het enige wat je nu nog moet zien te doen, is het niet verpesten voor jezelf. Zorg dat je geen rare dingen doet, waardoor je weer op de radar van je baas verschijnt.” luidt de vijfde en laatste aanbeveling. Hier wordt het echt overleven met een hoofdletter O. Je staat jezelf dus toe om minstens acht uur per dag, 40 uur per week niet te zijn wie je eigenlijk bent. Poppenkast te spelen met jezelf. En ja hoor, dat kun je heel lang vol houden en het gaat je uiteindelijk helemaal niet brengen, op overspannenheid of een burn-out na.

En die weggestopte eigenschap in jou, dat complex, zal zich, iedere keer dat je baas in beeld is, weer roeren en van zich doen spreken. Probeer dan maar eens middels deze vijf aanbevelingen te overleven. In dat geval moet je niet alleen je baas maar ook jezelf, je onbewuste zien te overleven. Een prima recept om regelrecht op een crisis af te stormen.

Het is veel makkelijker en eerlijker om voor de spiegel te gaan staan, jezelf recht in de ogen te kijken, en onder ogen te zien wat jou nu zo dwars zit. Wat het in JOU is, dat deze baas je zo raakt, zo vreselijk is. En als een gewone spiegel niet werkt voor je, spiegel dan eens met een therapeut.

Je bent altijd welkom om een afspraak met me te maken.

Geplaatst in Persoonlijke ontwikkeling | Een reactie plaatsen

Seks, liefde, creativiteit en zakelijk succes

De volgende tekst heb ik aangereikt gekregen van Margot Schlosser (margot.schlosser@arduina.eu), een dierbare vriendin. Ik kan me er helemaal in vinden en leef dit zoveel mogelijk. Zeer aanbevelenswaardig. En ja, mijn eindejaarsbeoordeling was relaxed en uitstekend.

Op internet en de tv is seks, voor wie wil, een open boek. In 62% van de relaties daarentegen is dat boek verstoft of zelfs verzegeld. Uit onmacht, onzekerheid, uit liefde voor de ander of uit gebrek aan liefde voor zichzelf en………ja, echt waar uit onwetendheid, vrijen veel mensen niet, amper dan wel niet naar het zin.

Misschien denk je nu, Margot, nou ga je wel erg ver, wat heeft dit met effectief werken te maken? Ontzettend veel!

Mensen die regelmatig lekker vrijen presteren beter. De meeste mensen hebben tijdens een burn out en daaraan voorafgaand geen zin meer in vrijen; letterlijk geen puf meer. Veel workaholics hebben eveneens vaak geen zin om te vrijen, behalve met een van hun minnaars dan wel minnaressen. Want denk vooral niet dat moderne vrouwen monogamer zijn dan mannen. Veel workaholics krijgen dan ook vaak een burn out; ook al vinden ze hun werk nog zo leuk.

Lekker vrijen is een heerlijke en belangrijke (re)creatieve bezigheid. Het maakt zelfbewuster, het verhoogd het empathisch vermogen,  het vergroot ons vermogen tot liefhebben, we worden vrolijker dan wel lichter op de hand, het verhoogd de vetverbranding, het houdt jonger en gezonder, het versterkt het concentratievermogen, het geeft een energieboost, het bevorderd het bewust Zijn en maakt mede daardoor creatiever.

Redenen te over om bewust lekker vrijen in het levenspakket op te nemen. Geen werkgever die personal coaching vergoed als je vraagt om gecoacht te worden op je vermogens om lekker te vrijen. Toch zouden alle partijen daarbij gebaat zijn.

Een goeie accountant studeert 12 jaar en meer; een plastisch chirurg en psychiater idem.  Voor vele beroepen studeren mensen vele jaren. Lekker vrijen en goed communiceren zou de mens zomaar moeten kunnen. Kletskoek natuurlijk. Zelfs veel oefening maakt nog geen vrijmeester(es). Verrukkelijk vrijen, vraagt net als elk ander vak om het ontwikkelen van vakmanschap. Een goeie minnaar en minnares zijn vraagt om ‘kennis van zaken’ alsmede goede, bewuste communicatie met zichzelf en de partner.

Ik nodig je uit om lessen in seks en liefde te nemen. Begin met het boek: ‘Handboek voor moderne minnaars, spirituele gids voor een fantastisch seksleven’, van de Barefoot Docter. Een superboek, geestig en ontzettend makkelijk leesbaar. Bovendien voor iedereen herkenbaar en toepasbaar. Als je wat daar staat onder de knie hebt neem dan de ‘K­ama Sutra’ tot je, in een vertaling uit het Sanskriet van Alain Daniélou. Verder kun je uiteraard in je omgeving uitkijken naar Tantra, Tao, Biodanza en Trance dance workshops met als invalshoek ‘sexualiteit, intimiteit, vrij zijn en daarmee liefde’.

Na een jaar intensieve verdieping zal je eindejaarsbeoordeling ongetwijfeld een stuk hoger scoren.

Geplaatst in Persoonlijke ontwikkeling | Een reactie plaatsen

Niets waard …

Ergens rond 830 schreef de abt van het benedictijner klooster Odo van Cluny:

“De schoonheid van het lichaam zit slechts in de huid. Als de man echter kon zien wat er onder de huid zit, zou de aanblik van de vrouw hem doen walgen… Als wij spuug of drek met geen vingertop willen aanraken, hoe kunnen wij er dan naar verlangen deze zak vol drek te omhelzen?”

Hij is later heilig verklaard. Vrouwen hebben het door de geschiedenis heen niet makkelijk gehad en volgens mij is dat een understatement. De manlijke bolwerken, met de kerk in al zijn glorie als belangrijke vertegenwoordiger en met de heksenvervolging wellicht als hoogtepunt, hebben heel duidelijk en krachtig gewerkt aan de ontwaarding van de vrouw. De vrouw als tweederangs burger, zwaar ondergeschikt aan de man, iedere man. Als de gelijkheid van de vrouw en het waardevolle van het vrouw_zijn op deze manier over duizenden jaren heen ontkent en verdrongen raakt, wordt het een deel van het collectief onbewuste. Met andere woorden, een soortgelijke grondhouding zit bij ieder van ons nog in zijn of haar onbewuste. En onbewuste inhouden hebben de neiging om te pas of te onpas aan de oppervlakte te komen. Ik zie en hoor dat onder andere in de zouteloze, vaak seksueel getinte en kleinerende grappen die door mannen over vrouwen gemaakt worden. Ik wil geen moraalridder zijn, maar sta eens stil bij het feit dat er een heel diepe achtergrond zit achter wat je zegt. Tegelijkertijd zie ik ook mannen die grappen maken over vrouwen, ten overstaan van vrouwen en er vervolgens  hartelijk om lachen samen mét diezelfde vrouwen. Er is voor mij een enorm verschil in gevoelswaarde en energie tussen beide voorbeelden.

Maar ook vrouwen dragen in hun onbewuste het beeld van hun eigen ontwaarding en hebben moeite om dat los te laten. Op trainings- en collegeavonden zie ik steeds dat vrouwen als ze iets willen vragen netjes hun vinger op steken en vragen of zie iets mogen vragen. Mannen doen dat niet, want dat komt niet eens bij ze op. De achtergrond hierbij ligt in ons collectief onbewuste. Een ander voorbeeld trof me toen ik onlangs op een bruiloft zag hoe de bruid zijn zich door haar vader liet weggeven. Het is niets anders dan een herhaling en bevestiging van het oude man-vrouw patroon. Wie is hij dan wel dat hij meent het recht te hebben zijn dochter te mógen weggeven en waarom laat zij zich, vrijgevochten al ze is, door hem weggeven aan haar man en stapt ze zo van de ene eigenaar naar de andere eigenaar. Het is soms lastig maar ik probeer me iedere dag te realiseren dat ik getrouwd ben en dat mijn vrouw vooral niet van mij is. Ik heb haar graag aan mijn zij en dus op gelijke hoogte naast me, maar ze is niet ván mij. Dat dit diepgaande consequenties heeft is voor mij soms lastig, maar zeer de moeite waard.

Ik heb deze tekst een jaar geleden geschreven als column in onze nieuwsbrief. Hij kwam onlangs weer bij me boven toen ik attent werd gemaakt op een filmpje op YouTube van “Conscious Men” die breed uitgemeten een manifest opdragen aan alle vrouwen van de wereld en hun excuses aanbieden. Ik heb een beetje een dubbel gevoel bij het zien van die filmpje maar kan nog niet achterhalen waarin dit voor mij zit. Wel voldoende reden om dit nu als blogpost op te nemen en de link van het filmpje hier te plaatsen.

We hebben nog wat te doen, ieder voor zich en met elkaar, want laten we elkaar daar vooral op aanspreken, pogingen doen om deze onbewustheid bewust te worden en de waarde en waardering van de vrouwen om ons heen weer in balans te brengen.

Dear Woman, posted with vodpod

 

 

Geplaatst in Achtergrond | Een reactie plaatsen

Eindeloos Bewustzijn …

Ik heb de afgelopen week het boek “Eindeloos Bewustzijn” van Pim van Lommel gelezen. Een zeer indrukwekkend boek waarin hij op wetenschappelijke wijze overtuigend laat zien dat het bewustzijn niet aan onze hersenen gekoppeld is terwijl de hersenen wel mogelijk maken dat we bewustzijn ervaren. De metafoor die hij gebruikt inspireert me: Van Lommel ziet de hersenen als een zender-ontvanger, bijv. je computer als zender-ontvanger voor internet. Over de hele wereld zijn miljarden websites die allemaal hun informatie de ether in sturen. Die informatie is alom aanwezig, ook in de ruimte waarin jij nu zit. Je hebt echter een computer nodig om die informatie op te vangen en te vertalen naar informatie die voor jou te consumeren valt. En evenzeer kun je vanaf jouw computer weer informatie toevoegen aan het internet en de ether. Zo zijn ook de hersenen de zender-ontvanger voor het alomtegenwoordige bewustzijn. Ook een radio is zo’n zender-ontvanger Je kunt je radio afstemmen op een bepaalde frequentie, maar niet bepalen welk programma er via die frequentie tot je komt. Toen ik dit op me door liet werken werd me ook duidelijk dat we niet allemaal op dezelfde frquentie afgestemd zijn en ook niet allemaal hetzelfde frequentiebereik in onze ontvanger hebben. De cursusleidster van de cursus Droomwerk die ik volg, kan heel makkelijk “intunen” op verschillende bewustzijnslagen. Haar frequentiebereik is duidelijk breder dan het mijne of beslaat in ieder geval andere frequenties. Op deze manier wordt het ook begrijpelijk dat sjamanen of de oude mythische mens op een andere manier ‘ingesteld’ was op zijn omgeving.

De conclusies die van Lommel trekt zijn gebaseerd op zijn onderzoek bij patiënten met een hartstilstand die een Bijna Dood Ervaring hebben gehad. Tijdens een hartstilstand worden de hersenen niet van bloed voorzien en is het EEG vlak, er is dus geen hersenactiviteit. Wat mij in dit boek ook bijzonder raakt zijn de ontroerende verhalen van de Bijna Dood Ervaringen van de geïnterviewde patiënten. Het geeft voor mij nog meer voeding aan het gevoel van absolute verbondenheid en de onuitputtelijke bron van onvoorwaardelijke liefde die in de schepping aanwezig is en vermoedelijk aan haar ten grondslag ligt.

Het onderzoek van van Lommel is destijds aanleiding geweest voor een BBC documentaire “The day I died” (de dag dat ik stierf). Via onderstaande link kun je deze documentaire bekijken. Een absolute aanrader. Heb je dan nog honger naar meer, lees dan het boek “Eindeloos Bewustzijn”. Ik wens je veel plezier en verwondering toe.

 

Geplaatst in Persoonlijke ontwikkeling | Een reactie plaatsen

Rode draad (Deel 1)

Ik heb al een paar keer aangehaald dat er een rode draad is die ik in deze blog wil uitspinnen, of juist wil verdikken. In deze post een eerste opzet om dit onder woorden te brengen. Dat zal soms redelijk staccato zijn om de post ook binnen de perken te houden. Het streven is om alle kernbegrippen in latere posts nog verder te verhelderen en uit te diepen.

Je wordt geboren in deze wereld met een bepaald potentieel. Dat potentieel wil graag tot uiting komen en dit is ook wel hetgeen is waar eenieder, bewust of onbewust naar op zoek is. Vele grote levensbeschouwingen gaan uit van hetzelfde idee. Of je nu kijkt naar het leven van Jezus, naar de ideeën van Carl Gustav Jung, de filosofie van Plato leest of hiernaar kijkt door een astrologische bril kijkt, van alle kanten wordt het idee van een potentieel dat geleefd wil worden ondersteund.

Potentieel ontvouwen vraagt om bewustzijn. Als je zegt ‘bewustzijn’ dan volgt daar ook onmiddellijk ook de aanwezigheid van een ‘onbewuste’ uit. Bewuste en onbewuste verhouden zich tot elkaar en het ‘ego’ speelt daarin en daartussen een belangrijke rol. Alles wat het ego lastig vindt, niet aandurft of niet onder ogen wil zien wordt in het onbewuste gestopt en vormt een steeds donker wordende schaduw. Het onbewuste kan als het ware ook vol raken, verstoppen, samen klonteren per thema tot complexen. Het onbewuste lijkt hierdoor op momenten over te stromen. Dit gebeurt op heel onhandige en ongewenste momenten en als je er het minst op bedacht bent. ‘Bewust zijn’ en het versterken van het ego vraagt om een proactieve houding, schaduwwerk en vaak om een verandering van zienswijze en houding ten opzichte van het leven, God of het grote mysterie, hoe je het ook noemen wilt.

Het begint voor mij in ieder geval met het besef, en vooral de astrologie heeft me dat laten zien, dat er maar een persoon verantwoordelijk is voor mijn leven en dat ben ik zelf. Ik kan dan ook mijn ouders, mijn vrouw, mijn kinderen of mijn manager niet de schuld geven voor wat er van mij geworden is of nog gaat worden.  Met het nemen van die verantwoordelijkheid ben ik ook nieuwsgierig geworden naar mezelf. Ik probeer mezelf vragen te stellen, kijk op verschillende manieren en vanuit verschillende invalshoeken naar mezelf en zoek naar een manier om mijn instrumenten optimaal te benutten.

Met het bestuderen van het werk van CG Jung ben ik niet alleen nieuwsgierig geworden naar mezelf maar vooral ook naar mijn Zelf. Het Zelf is het oerbeeld van het meest volledige potentieel van de mens, iedere mens, en is tevens de drijvende kracht achter mijn leven en het leven van iedere mens.

Er zijn denk ik slechts twee redenen waarom een mens verandert. De ene is de liefde (voor zichzelf), de andere is crisis. Ik ben meerdere malen veranderd vanwege een crisis of als gevolg van een crisis. Ik zat dan vast in mijzelf, kon niet verder of vocht tegen het leven, was te ver van mijn eigenlijke pad af. Terugkijkend zie ik daar ook vooral de genereusheid van het leven, mijn Zelf, dat me een crisis aanbiedt om mijn weg weer te vinden. Zo’n crisis kan allerlei vormen aannemen, bij mij zat het in overspannenheid, een stevig arbeidsconflict met mijn toenmalige manager(s) of het steeds verder wegzakken in alcoholisme.

Tegenwoordig probeer ik te veranderen uit liefde voor mezelf en voor mijn Zelf. Dat is niet perse makkelijker maar ik vind het een stuk aangenamer.  Terugkijkend op mijn crisissen in het leven kan ik zeggen dat het niet leuk was om in de shit te zitten en tegelijkertijd heeft het me wel in belangrijke mate gebracht waar ik nu ben en dat stemt me gerust en tot tevredenheid. Zoals Paolo Coëlho zo mooi zegt: ‘wanneer je echt iets wilt, spant het hele universum samen om dit te bereiken’. Daar ben ik inmiddels wel van overtuigt.

Nieuwsgierig zijn dus en mezelf prikkelende vragen stellen maar ook door een andere bril naar mezelf kijken. Voor mij zijn astrologie en iriscopie hele vertrouwde manieren om naar mezelf en anderen te kijken, evenals het werken met dromen en visualisaties.

En gaandeweg ontvouwt mijn potentieel zich wat onmiddellijk weer andere vragen en mogelijkheden oproept en teweegbrengt. Het is een “never ending story” en steeds als ik denk “Nou, dat heb ik nu wel door!” dan krijg ik weer heel genereus een aanbod van het leven om daar weer een verdieping in aan te brengen. Ik mag dan weer een keer in mijn eigen staart bijten, een stukje van mezelf herkauwen om vervolgens weer een element uit mijn potentieel te ontvouwen en mezelf en mijn Zelf op die manier te verwerkelijken.

Zelfverwerkelijking dus. Maar HOE dan? Wat doe je dan. Daarover meer in de rode draad, part 2.

Geplaatst in Rode draad | Een reactie plaatsen

Spriritueel festival “ZIJN 2011”

Zondag 22 mei aanstaande sta ik, tesamen met vele anderen, op het spiritueel festival “ZIJN 2011”. Je kunt me bezoeken voor een quickscan door je geboortehoroscoop of met wat meer gerichte vragen. En natuurlijk is er gelegenheid om een afspraak te maken voor een uitgebreid astrologisch consult.

Kijk op www.zijn2011.nl en kom zondag 22 mei langs op het festival. Tot dan.

Geplaatst in Geen categorie | Een reactie plaatsen

Individuatie

Deze video vertelt heel mooi wat Jung bedoelt met individuatie. Het ontvouwen van je potentieel door je Ego te versterken, schaduwwerk te doen en tegenstellingen in jezelf bij elkaar te brengen.

Individuatie, posted with vodpod

Geplaatst in Persoonlijke ontwikkeling | Een reactie plaatsen

Boeddha

Eergisteren heeft mijn nichtje (ze heet nog steeds een nichtje terwijl ze al lang een hele bewuste en zelfstandige vrouw is) mij een bijzonder mooie houten Boeddha geschonken. Ze is een tijdje geleden een webwinkel in Boeddha’s begonnen (www.boeddhashop.nl) en heeft daar hele mooie spullen in verzameld.

De Boeddha is voor mij een krachtig symbool, vooral omdat Boeddha het begin van mijn spirituele leven markeert. Ik ben lang een stevige alcoholist geweest. Ik dronk in die tijd twee flessen rode wijn per dag, een glaasje whisky vooraf en een cognacje na, en het zag er naar uit dat er dat een jaar later best ook drie flessen zouden kunnen zijn. Op een gegeven moment wordt het dan toch duidelijk dat er iets moet gebeuren. Ik had niet echt een kwade dronk, maar was (te) vaak aan het einde van de dag ook niet echt te genieten voor mijn vrouw en kinderen. Vijf jaar geleden ben ik op een reinigingsweek geweest. Eigenwijs als ik ben meende ik dat ik daar nog best wel een glaasje wijn kon drinken. Ik ben daar toen onevenredig ziek van geworden, een zoveelste signaal en de inleiding naar een hoogtepunt. Een dag later deden we een meditatie/visualisatie oefening. Tijdens die meditatie stond ik plotseling voor Boeddha op zijn troon. Hij keek me doordringend aan. Een voor mij bijzonder indrukwekkend moment. Ik heb direct na die meditatie, waar ik erg van onder de indruk was, daar en dan, besloten om mijn alcoholisme in te ruilen voor spiritualisme. Vanaf die dag heb ik geen alcohol meer gedronken en er ook geen behoefte meer naar gehad. Zonder meer een bijzondere dag in mijn leven. Ik heb kort daarna al wel een klein beeldje van Boeddha gekocht en ben daarna eigenlijk altijd uit blijven kijken naar een echt hele mooie. Deze Boeddha die ik nu gekregen heb heeft voor mij dat bijzondere. Ik ben er dan ook erg blij mee, het is een mooie verbeelding van de stap die ik toen gemaakt heb. Hij krijgt een mooie plaats in mijn werkkamer.

 

 

 

 

 

De volgende beschrijving  was onderdeel van het geschenk. Toch geweldig om zo’n mooi geschenk te krijgen. Daar kan ik nou stil van worden.

Lieve Huub,   Deze Boeddha hebben wij speciaal voor jou uitgekozen, alsnog voor je 50e verjaardag. We wilden jou blij maken met een bijzonder exemplaar dat uniek is en wij dus ook niet in ons eigen assortiment hebben. Dat is gelukt, we hopen dat je hem mooi vindt.

Deze Boeddha komt uit Indonesië, Bali, waar hij met de hand is uitgesneden uit één stuk massief suarhout. Suarhout is de beste lokale houtsoort op Bali en wordt gekenmerkt door zijn mooie kleurschakeringen. Het oude hout dat zich in het centrum van de boom bevindt is een stuk donkerder dan het jonge hout dat zich aan buiten van het centrum bevindt.

Jouw Boeddha heeft, zoals de echte Gautama Boeddha betaamt, een slank postuur en draagt een gewaad. Hij heeft lange oorlellen veroorzaakt door zijn zware adellijke oorbellen. De bolvormige knot op zijn hoofd, ushnihsa, staat symbool voor zijn wijsheid en spiritualiteit. De stip te midden op zijn voorhoofd, urna, staat voor zijn goddelijkheid.

Hij zit met zijn benen in de lotushouding, dit is de houding voor meditatie. Zijn ogen zijn hierbij gesloten om volledig in gedachten te kunnen zijn. Een mediterende Boeddha staat voor meer bewustwording waarbij de gehele materiële wereld niet meer telt. Hij heeft zijn handen in de Vitarka mudra. Dit is de handhouding van redenering, onderwijzen en discussie. Boeddha gebruikte deze tijdens zijn leerredes en discussies om zijn woorden in kracht bij te zetten.

Het unieke van deze Boeddha is dat hij zit op een (enkelvoudige) lotustroon. In het Boeddhisme is de lotusbloem een belangrijk symbool en draagt een mooie boodschap:
‘Een lotusbloem begint zijn groei met zijn wortels diep in de modder. Desondanks weet deze bloem zijn weg naar het licht te vinden en ontvouwt zich daar als een prachtige smetteloze bloem. Ook al groeit hij in de meest vieze modderige plek, toch wordt de bloem niet door modder of wat dan ook besmet. De lotusbloem zal blijven stralen ondanks zijn achtergrond, afkomst of omgeving.’ Wijze woorden welke ik wel vind passen bij jou.

Lieve Huub, we hopen dat je hem mooi vind en dat we een goede keuze hebben gemaakt. Mocht dit niet zo zijn, zeg het gerust. We hopen dat je er veel plezier van hebt en dat hij je heel veel jaren met geluk, blijdschap en gezondheid mag schenken.

Geplaatst in Over mezelf | Een reactie plaatsen

Persoonlijke ontwikkeling in businessverhalen

Ergens in het verleden ben ik gefascineerd geraakt door het denken in analogieën.  Ik betrap mezelf er regelmatig op dat ik tijdens een businesspresentatie doorvertalingen (analogieën) maak naar het persoonlijke vlak. Onlangs was ik aanwezig tijdens de presentatie over SAP Business Suite 7.0 en daar werd een slidedeck gepresenteerd met als titel “How to get maximum value out of your SAP platform”. Voor mij ligt daar dan meteen weer die analogie aan de oppervlakte: “Hoe haal je als SAP consultant maximale waarde uit jouw (SAP) kennis en vaardigheden, uit jouw persoonlijke platform”.  Uitstekend natuurlijk dat we dit verhaal vertellen aan onze businesspartners en er mooie deals mee scoren, maar is de vertaling van zo’n verhaal naar jou en mij niet minstens zo boeiend en belangrijk?  Ik zal een paar voorbeelden uit deze presentatie nemen een daar de analogie op loslaten. Een van de eerste slides vertelt ons dat de huidige economische crisis vraagt om extra focus op het reduceren van kosten en dat succesvolle bedrijven er in slagen een balans aan te brengen tussen transactie en interactie. Maar dat geldt voor jou als consultant net zo goed. Als je tarief onder druk staat en er kritisch naar je performance wordt gekeken is het goed als je niet alleen maar transactioneel bezig bent (je werk doet) maar daar interactiviteit bij ontplooit. Je waarde zal daarmee omhoog gaan. Een volgende slide toont het Diamond & Crown model wat algemeen bekend verondersteld mag worden en ook hier kun je een analogie trekken naar jezelf.  Wat zijn jouw persoonlijke differentiators, waar zijn jouw eigen diamantjes en hoe onderscheid jij je van anderen. Hoe heb je jezelf georganiseerd en waaraan confirmeer je jezelf, bewust of onbewust? En voel jij ook aan de ene kant de druk om te veranderen of de dingen anders te doen, terwijl je evenzeer (van binnenuit?) de roep om stabiliteit ervaart? Ken je jouw potentieel voldoende en gebruik je dat ook als jouw platform waarop je jouw business case en jouw succes aan het bouwen bent?

Waar deze presentatie naar toe werkt is natuurlijk het adagio “Think Value” en ook daar de vraag “hoe doe jij dat dan?” Wat is jouw business case en hoe ziet jouw “roadmap naar value” eruit. Veel vragen waar je wellicht nog geen antwoord op hebt, maar zie je hoe verrassend het kan zijn om op deze manier naar dergelijke verhalen te luisteren?

Toen ik hierover liep na te denken schoot me ook weer meteen “The Intelligent Enterprise” te binnen. Als wij er van overtuigd zijn dat de dingen die we daar roepen goed doordacht zijn en kloppen (en daar zijn we het volgens mij wel over eens) dan moeten we toch onmiddellijk de analogie kunnen maken naar “The Intelligent Consultant”.  Als wij onze klanten conform “The Intelligent Enterprise” aanbevelen dat ze aandacht moeten besteden aan en investeren in Customer intimacy, knowledge workers en een supply value network dan is dat een aanbeveling die we ook onszelf en onze medewerkers moeten doen. Want hoe zit het met jouw capaciteiten om intieme relaties aan te gaan? Waar zitten jouw kennisbronnen en hoe vaak boor je die aan en in hoeverre heb jij je netwerk op orde en haal je daar ook waarde uit? Kortom die kwaliteiten, jouw “frontend”, waarmee jij naar de buitenwereld contact maakt en je manifesteert. Kijk je naar “the backend” van  “The intelligent Enterprise” dan gaat het met name over jouw binnenkant. Wat is jouw platform, jouw potentieel, jouw gaven en talenten, maar ook wat zijn je angsten, paradigma’s, aannames en veronderstellingen die jouw handelen, vaak zonder dat je het beseft bepalen. Ben je in staat om dit geheel tot enige operationele excellentie te formeren. Met andere woorden heb je er profijt van of zit het je in de weg. Plan je daar dan ook stappen in te nemen om zodoende je platform te verstevigen en nog meer te worden wie je bent? Laat je op dit geheel wel eens een analyse los, al dan niet met behulp van buitenaf. En tot slot en misschien nog wel het belangrijkste: hoe staat het met jouw IK-kracht en bewustzijn. Het is met name deze IK-kracht en dit bewustzijn die de rol van integratielaag in “The Intelligent Consultant” vervult. Je IK-kracht bemiddeld tussen binnen en buiten, tussen frontend en backend. Dat is geen lichte taak en vraagt veel van ieder van ons. Tegelijkertijd is het niet iets wat je van vandaag op morgen voor elkaar hebt. Het is en blijft een proces van vallen en opstaan, een levenswerk. Maar het moet ergens beginnen en voor mij is dat primair met bewustwording en het nemen van je eigen verantwoordelijkheid. Want ook hierin ben je “Master of your own destiny”.

Deze analogieën, parallellen, beeldspraak zijn vooral bedoeld om zaken rondom persoonlijke ontwikkeling inzichtelijk en tastbaar te maken, te prikkelen en te onderzoeken. Ik ben benieuwd of en hoe het beeld jou aanspreekt. Het volbrengen van jouw potentieel mag te allen tijden voorop staan. Daar vaar jij wel bij en de mensen om je heen vanzelfsprekend als gevolg daarvan.

Ik hoop dat het spelen met deze analogieën daar aan bijdraagt. Ik wens je toe dat je mag worden en zijn wie je werkelijk bent.

Geplaatst in Persoonlijke ontwikkeling | Een reactie plaatsen

Jill Bolte Taylor’s stroke of insight

Jill Bolte Taylor kreeg als neurowetenschapper een unieke gelegenheid die maar weinige hersenonderzoekers zich zouden wensen: Ze had een massieve hersenbloeding en keek verbijsterd toe hoe haar hersenfuncties – beweging, spraak en zelf-bewustzijn – een voor een werden uitgezet. Een verbazingwekkend verhaal.

Geplaatst in Achtergrond | Een reactie plaatsen